Klachten

Osteopathie neemt klachten waar via het bindweefsel

Vage en duidelijke klachten

Je kan met vage en duidelijke klachten bij een osteopaat terecht. Vage klachten zijn bijvoorbeeld: je moe, lusteloos of rusteloos voelen; snel vatbaar zijn voor verkoudheden en griep; niet lekker in je vel zitten; duizeligheid; slecht slapen; niet altijd scherp kunnen zien of helder kunnen horen. Duidelijke klachten kunnen zijn: hoofd-, buik-, rug-, nek- en schouderpijn; darmkrampen; een moeilijke stoelgang; menstruatieklachten of problemen met een knie die je niet goed kan belasten.

Een osteopaat neemt klachten waar via het bindweefsel

Een osteopaat gaat er vanuit dat jouw lichaam een klacht laat zien in de vorm van een blokkade of verhoogde weefselspanning. Soms is dit voor iedereen zichtbaar. Je beweegt krampachtig, je belast maar één been of draait je nek niet opzij. Voor een osteopaat is een blokkade of weefselspanning ook altijd waarneembaar via het bindweefsel.

Het bindweefsel lijkt wel ‘bevroren’

Een osteopaat heeft geleerd het bindweefsel als structuur te onderzoeken alsof het een rivier is die vrijuit door je lichaam stroomt. Hij doet dit met z’n handen. Door lichte druktechnieken voelt een osteopaat op welke plaatsen in je lichaam de stroom is ingedamd of bevroren. Op deze plekken beweegt het bindweefsel stug of niet. Een ‘bevroren’ structuur trekt aan andere onderdelen van je lichaam. Deze raken uit balans waardoor klachten ontstaan (zie voorbeeld 1). De behandeling is op deze ‘bevroren’ plekken gericht en beoogt een soepele en dynamische bindweefselstructuur.

VOORBEELD 1

De samenhangende structuur van je lichaam

Darmen zijn in je lichaam verbonden met rug, bekken en middenrif. Darmen kunnen verkleven, bijvoorbeeld na een operatie. Een verkleefde darm is minder beweeglijk. De stugge, stroeve bewegingen van de darm werken door in rug, bekken en middenrif. De darm trekt als het ware aan je rug. Je rug gaat vast zitten en jij krijgt rugpijn. Dit geeft spanning op het middenrif. Hierdoor wordt je ademhaling anders en ga je minder bewegen. Door minder te bewegen gaat je conditie achteruit. Je eet nog hetzelfde, maar de vertering gaat moeilijker, de stoelgang gaat moeilijker, je energie voorraad raakt overbelast en je wordt moe. Omdat je moe bent word je meer prikkelbaar, ga je slechter slapen, zakt de concentratie in… Help, de darm zit vast!

Het voorbeeld laat zien dat je lichaam door een verkleefde darm uit balans raakt. Verschillende onderdelen in je lichaam gaan het minder goed doen en werken hierdoor ook minder goed samen. Als dit te lang duurt, word je ziek. De behandeling van een osteopaat is er op gericht het geheel weer in beweging te brengen en de balans te herstellen.