Wat is osteopathie?

Osteopathie richt zich op het bindweefsel;
op de samenhangende structuur van je lichaam

Vrijuit bewegen

Je lichaam is je voertuig. Met je lichaam ben je op pad en in contact. Soms lukt dit niet goed. Wat gebeurt er dan in je lichaam, met je lichaam en in je leven dat je niet langer vrijuit beweegt? Een osteopaat onderzoekt deze drie gebieden in onderlinge samenhang.

1. ‘t Bindweefsel

Je bent met je hele lichaam. Zonder er iets voor te doen blijft elke onderdeel (skelet, spieren, organen, zenuwstelstel en bloedvaten) op zijn plaats. Met je lichaam ervaar, voel en denk je. Met je lichaam ben je in contact en kun je zaken doen of juist laten. Bindweefsel weeft je lichaam tot een samenhangende structuur (zie voorbeeld 1). Een osteopaat heeft geleerd om deze samenhangende structuur te onderzoeken op beweeglijkheid. Hij stelt vast of er knopen of verklevingen zijn die de beweeglijkheid blokkeren.

2. Een klacht en/of pijn

Soms heb je een duidelijke klacht, zoals buikpijn, een nek die vast zit of minder kracht in je hand. Een osteopaat onderzoekt deze (pijnlijke) plek, en de onderdelen van je lichaam die via het bindweefsel met deze plek zijn verbonden.

3. Je lichaam als spiegel

Een osteopaat onderzoekt met jou de beweeglijkheid in en van je lichaam en in je leven. Kan jij bijvoorbeeld je gedachten laten gaan? Kan jij emoties ondergaan? Zet jij zaken in je leven vast? Neem jij teveel hooi op je vork en ervaar jij dit in je lichaam door de klachten of vragen die jij hebt?

VOORBEELD 1

De samenhangende structuur van je lichaam

Darmen zijn in je lichaam verbonden met rug, bekken en middenrif. Darmen kunnen verkleven, bijvoorbeeld na een operatie. Een verkleefde darm is minder beweeglijk. De stugge, stroeve bewegingen van de darm werken door in rug, bekken en middenrif. De darm trekt als het ware aan je rug. Je rug gaat vast zitten en jij krijgt rugpijn. Dit geeft spanning op het middenrif. Hierdoor wordt je ademhaling anders en ga je minder bewegen. Door minder te bewegen gaat je conditie achteruit. Je eet nog hetzelfde, maar de vertering gaat moeilijker, de stoelgang gaat moeilijker, je energie voorraad raakt overbelast en je wordt moe. Omdat je moe bent word je meer prikkelbaar, ga je slechter slapen, zakt de concentratie in… Help, de darm zit vast!

Het voorbeeld laat zien dat je lichaam door een verkleefde darm uit balans raakt. Verschillende onderdelen in je lichaam gaan het minder goed doen en werken hierdoor ook minder goed samen. Als dit te lang duurt, word je ziek. De behandeling van een osteopaat is er op gericht het geheel weer in beweging te brengen en de balans te herstellen.